Hilmi Konde

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Şirket kuruluşu, banka hesabı açılışı, vergilendirme ve daha fazlası için bizimle iletişime geçin.

Kıbrıs Vergi Oranları

KKTC'de faaliyet gösteren yerel şirketlerin tabi oldukları vergiler

Katma Değer Vergisi

Katma Değer Vergisi KKTC’nde yürütülen eğitim, sağlık, turizm, ticari, sınai ve tarımsal faaliyetlerde teslimi yapılan mal ve hizmetler üzerinden alınan vergidir. Buna ilave olarak Katma Değer Vergisi yurt dışından ithal edilen mallar üzerinde de alınmaktadır.

Katma Değer Vergisi’ne tabi gerçek ve tüzel kişiler sattıkları mal veya verdikleri hizmet karşılığı belirledikleri fiyat veya ücret üzerine Katma Değer Vergisi ilave ederler. Bu gerçek veya tüzek kişiler ayrıca aldıkları mal veya hizmetlerde de Katma Değer Vergisi öderler.

Katma Değer Vergisi Oranları değişkendir. Genel oran %16’dır. Diğer oranlar %5, % 10 ve %20’dir.

Gelir Vergisi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ikamet eden (yerleşiklik) her gerçek kişi, bu ülkede ve yurtdışında elde ettiği gelirler üzerinden Gelir Vergisi’ne tabi tutulur.

Bu madde,Kazanç ve gelirlerin iki veya daha fazla kişi tarafından, Kurumlar Vergisi Yasası kapsamına girmeyen işletmelerde, gelirin ortaklık esasına göre elde edilemesi halinde, ortaklığın tahakkuk eden gelirinden kişinin payına düşen miktar kazanç sayılır ve Gelir Vergisi Yasası altında vergilendirilir.

KKTC’nde ikamet (yerleşiklik) koşulları Gelir Vergisi Yasasında belirtilmiştir.

Bu maddeye göre ikametgahı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içinde olan ve bir vergilendirme dönemi içinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sürekli olarak veya aralıklarla altı aydan fazla oturanlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yerleşmiş sayılırlar.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları dışında elde edilen kazançların ve gelirlerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne getirilmesi koşulu aranmaz.

Belli ve geçici bir görev veya iş için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelen yabancılar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içinde altı aydan fazla kalmış olsalar dahi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yerleşmiş sayılmazlar. 

Yabancılar ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşmiş olmayan gerçek kişiler, sadece Kuzey Kıbrıs Türk cumhuriyeti sınırları içinde elde ettikleri kazanç ve gelirler üzerinden vergilendirilirler.

Kurumlar Vergisi

Sermaye Şirketleri, İktisadi Kamu Kuruluşları, Dernek ve Vakıflara ait iktisadi işletmeler ve Kooperatif Şirketlerinin kazançları Kurumlar Vergisine tabidir.

Şirketler Yasasına göre tescil edilen ve kuruluşu Limited Şirketler ile aynı nitelikteki yabancı kuruluşlar (KKTC’de tescil edilmiş şubeleri) sermaye şirketleridir.

Devlete, yerel kuruluşlara, diğer kamu idarelerine ve kuruluşlarına ait veya tabi olup devamlı faaliyet gösteren ticari, sınai, turistik ve tarımsal işletmeler İktisadi Kamu Kuruluşlarıdır.

Dernek ve vakıflara ait veya bağlı olup devamlı faaliyet gösteren ticari, sınai, turistik ve tarımsal işletmeler ile aynı nitelikteki yabancı işletmeler, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleridir.

Kooperatif Şirketler Yasasına göre kurulmuş ve tescil edilmiş kooperatif şirketleri ile aynı nitelikteki yabancı kuruluşlar kooperatif şirketleridir.

Yabancı devletlere, yabancı kamu idare ve kuruluşlarına ait veya tabi olup sermaye şirketleri dışında kalan ticari, sınai, turistik ve tarımsal işletmeler, İktisadi Kamu Kuruluşları gibi Kurumlar Vergisine tabi tutulur.

Kurumlar Vergisi oranı %10’dur.

Gelir Vergisi Oranları
Maaşlardan

Yabancıların serbest meslek kazançlarından

Patent hakları için yabancılara ödenen

Yabancı sanatkârlara ödemelerden

Hava parası için ödemelerden

Tarım ürünleri için üreticiye yapılan ödemelerden

– Kuru tarımda

– Hayvancılıkta

– Sulu tarımda

Taşınmaz mal alım ve satımı yapanlardan satış bedeli veyarayiç hangisi yüksekse üzerinden saptanan safi kazancın

Tüzel kişilerin banka faizi gelirlerinden

Gerçek kişilerin banka faizi gelirlerinden

Kar Paylarından

Dağıtılmayan kurum kazancından, yabancı kurumlar dahil

Kira gelirlerinden

Yerel Banka ve Kooperatifler dışındaki kaynaklardan alınan borçlar için ödenen faizden

Matraha Göre

20/5

10

10

20

 

1

2

3

20

12

10

15

15

10

20/10

Yeminli Mali Müşavir mi arıyorsunuz?

Open chat
1
Nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?