Hilmi Konde

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Şirket kuruluşu, banka hesabı açılışı, vergilendirme ve daha fazlası için bizimle iletişime geçin.

Kıbrıs Muhasebe Danışmanlık Hizmetleri

Muhasebe Nedir?

Muhasebe işlemlerini doğru bir biçimde gerçekleştirmek için ‘muhasebe nedir?’ sorusunun cevabını net bir şekilde bilmek gerekir. Bu sorunun cevabı sayesinde muhasebe ne iş yapar açık bir şekilde anlaşılır.

Muhasebe, işletmelerin her birinin mali işlerinin kaydının tutulduğu, sınıflandırıldığı ve raporlarının özetlerinin tutulduğu alandır. Muhasebe tanımı oldukça kısa olsa da birden fazla işi yapar. Muhasebe kayıtları dahi özel olarak ilgilenilmesi gereken evraklardır. Çoğunlukla finansal işlemler içerdiği için muhasebe ve finansman alanları birbiri ile karıştırılır. Muhasebe ve finansman iki farklı disiplin alanı olarak görülür. İki disiplinde de mali evraklar ile uğraşması nedeni ile karışıklık yaşanır. Aralarındaki en temel farklardan biri muhasebe standartları olur. Muhasebe standartları ise muhasebe uygulamaları hem yöntemi ile hemde uygulayıcıları ile finansal tabloların kullanıcıları için elde edilen bilgilerin daha doğru ve güvenilir olmasını sağlar. Tüm muhasebe işlemlerinin kaydedildiği alana ise hesap planı muhasebe ya da muhasebe hesap planı denir. Muhasebe alanının ilgilendiği bir diğer konu ise muhasebe denetimi olur. Bu denetim hemen her muhasebe türünün ortaya koyduğu mali bilgilerin ve bu bilgilerin amaçladığı hedeflerin yerine gelmesi için bu mali bilgilerin doğruluğu için oluşturulmuş olan muhasebenin alt disiplin dalıdır.

Muhasebe Danışmanlığı Nedir?

Muhasebe alanında en sık tercih edilen hizmetlerden biri muhasebe danışmanlığı olur. Oldukça sık kullanılan bu hizmeti bilmeyenler ‘muhasebe danışmanlığı nedir?’ sorusunu sıklıkla dile getirir. Muhasebe danışmanlığı içerisinde muhasebe danışmanları bulunur. Her bir muhasebe danışmanı özellikle belirli alanlarda uzman kişilerdir. Bir şirket ya da işletmenin tüm hesaplarını tutmakla sorumludur. Bu alanda profesyonel olan kişiler olur. Muhasebe danışmanlık hizmetleri kendi içinde farklı alt dallara ayrılır. Ancak temel olarak muhasebe danışmanlık şirketleri çalışılan şirketlerin finansal alanda sahip oldukları bilgilerin yöntemine karar verilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda çalışılan alanların finansal anlamda iyileştirme ve analizinin yapılmasını sağlar. Verilen hizmetlere uygun olarak muhasebe danışmanlık ücretleri değişiklik gösterir. 

Muhasebenin Fonksiyonları

Muhasebe disiplini de diğer disiplinler gibi kendi içerisinde fonksiyonlara sahiptir. Bu nedenle arama motorları üzerinde en sık aranan muhasebe sorularından biri de ‘muhasebenin fonksiyonları nedir?’ olur. Kısaca muhasebe fonksiyonları muhasebenin temel işlevleridir. Bu noktada en sık sorulan soru ise ‘muhasebenin fonksiyonları nelerdir?’ olur. Muhasebenin temel fonksiyonları dört ana gruba ayrılır. Bu dört fonksiyon kaydetme, sınıflandırma, özetleme ve son olarak raporlama olur. Aslında bu temel işlevler kısaca muhasebinin ele aldığı alanları özetler niteliktedir. Muhasebe şirket ya da işletmelerin finansal bilgilerini kaydeder, sınıflandırır ve özetleyerek raporlamalar yapar.

Kaydetme Fonksiyonu

Muhasebenin kaydetme fonksiyonu ilk işlevidir. Muhasebenin ilgi alanına giren finansal belgelerin muhasebe defterine ya da muhasebe sistemi içerisine aktarılıp kaydedilmesi aşamasıdır. Burada kullanılan sistem yönetim alanı için oldukça önemlidir. İlk basamak olması nedeni ile burada yapılan hata tüm sistem için hayati önem taşır. Burada yapılan bir hata diğer fonksiyonlarında hatalı olmasına sebep olur. Kayıtların doğru olarak tutulması ise diğer fonksiyonlarında doğru olarak ilerlemesine yardımcı olur. Muhasebe işlemleri içerisinde kaydetme fonksiyonu her bir mali işlemin kayıt altına alınarak saklanmasına ve diğer fonksiyonlar için zemin hazırlamasına yardım eder. Kayıt altına alınan tüm mali bilgiler işletme ya da şirketlerin gelirlerinin, giderlerinin, borçlarının ve varlıklarının bilinmesi için de önemlidir. Bu alanda yapılan kayıtların doğru olarak yapılması şirket ya da işletmelerin yatırımları ve borçlanmaları için hayati önem taşır.

Sınıflandırma Fonksiyonu

Sınıflandırma fonksiyonu ikincil işlevdir. Kaydetme fonksiyonu ile elde edilen verilerin sınıflandırılması yapılır. Burada yapılan sınıflandırma türlere göre olabileceği gibi işletme ya da şirketlerin sahip olduğu alanlara göre de olabilir. Bu sınıflandırma işlemi sayesinde muhasebe kayıtlarının doğruluğu, bu bilgilerinin doğru ve verimli bir şekilde yönetimi amaçlanır. Sınıflandırma fonksiyonu belirli zaman aralıkları içerisinde kontrol edilmelidir. Bu kontrol süreci içerisinde tekrar sınıflandırma yapılması işletme ya da şirketlerin finansal verimliliği bakımından hayati öneme sahiptir. Bu fonksiyonun en temel amacı birbirinden farklı nitelikleri olan muhasebe işlemlerinin birbirine girmeden daha net ve anlaşılır ihtiyaç duyulduğu anda kolaylıkla anlaşılabilecek şekilde kategorize edilmesidir.

Özetleme Fonksiyonu

İlk olarak doğru bir şekilde kaydedilen muhasebe bilgilerinin sınıflandırılma işleminden sonra özetleme işlemine geçilmez. Özetleme fonksiyonu dönem sonlarında gerçekleştirilen bir fonksiyondur. Dönem sonunda toplanan muhasebe verileri daha hızlı ve kolay olarak sonuçlar çıkarılabilmesi için yapılan aynı zamanda yapılan kayıtlarında kontrolünün sağlanmasını özetleme fonksiyonu içerisinde gerçekleşen işlemlerdir. Burada temel amaç işletme ya da şirketin yaptığı işlemlerin takip edilmesini kolaylaştırmaktır.

Raporlama Fonksiyonu

Muhasebe bilgilerinin kaydedilmesi, sınıflandırılması ve özetlenmesi fonksiyonları sonrasında derlenmiş olan bilgilerin belirli tabloların yardımı ile içerisine yorumlarda eklenerek açıklayıcı bir hale getirilmesine raporlama fonksiyonu denir. Raporlama fonksiyonu muhasebe yönetimi için oldukça önemlidir. Özellikle son aşama olması nedeniyle işletmenin hem geçmişinin hem geleceğinin belirlenmesi aşamasında öne çıkar. Kaydetme fonksiyonundan itibaren her bir fonksiyonun doğru ve güvenilir şekilde çalışması sayesinde raporlama işlevini doğru çalışır. Raporlama sayesinde finansal sonuçlar ve yorumlamalar yapılır.

Muhasebe Çeşitleri Nelerdir?

Muhasebe ile ilgilenmeye başlayan kişiler için muhasebenin birden fazla çeşidinin olması şaşırtıcı olur. ‘Muhasebe çeşitleri nelerdir?’ sorusu bu anlamda oldukça önemli bir soru olur. Muhasebe çeşitleri en genel olarak genel muhasebe, maliyet muhasebesi ve son olarak yönetim muhasebesi olarak ayrılır.Her bir muhasebe çeşidine bağlı olarak muhasebe denetim türleri farklılaşır. Her birimin kendine özel bir denetim şekli bulunur. Bu nedenle bu alanlarda çalışan kişilerde kendi birimlerinde profesyonel kişiler olur. Denetimi dışında çalışma prensibi olarak da muhasebe türleri ve özellikleri bakımından da her bir çeşit kendi içinde özeldir. Her bir muhasebe alanı kendi içinde farklı özelliklere ev sahipliği yaparken amaçlanan hedeflerde bu bağlamda farklılık gösterir.

Genel Muhasebe Nedir?

Genel muhasebe tanımı itibari ile kısaca, işletme ya da şirketlerin günlük olarak gerçekleşen finansal hareketlerin her birini kaydedilmesi, sınıflandırılması özetlenmesi ve raporlanması fonksiyonlarının birleşiminden oluşur. Burada önemli olan günlük olarak gerçekleşen finansal hareketlerin kayda alınmasıdır. Çoğunlukla genel muhasebe ile ön muhasebe karıştırılan iki farklı alandır. Ancak bu noktada genel muhasebe ile ön muhasebenin iki farklı iş kolu olarak görülmesi doğru değildir. İş paylaşımı için ayrılmış tek bir alan içinde iki grup olarak düşünülebilir. Genel muhasebe işlemleri kısaca işletme ya da şirketin sahip olduğu finansal kaynakların nereden geldiği ve nereye gittiği ile ilgilidir. Genel muhasebe uygulamaları bu kapsamda sistemin takibi gerekli defterlerin tutulması ve düzenlenmesini kapsar. Tüm bu işlemler çoğunlukla genel muhasebe dönem sonu işlemleri içerisinde yoğunlaşır.

Maliyet Muhasebesi Nedir?

Muhasebe çeşitleri arasında en az bilinenler arasında maliyet muhasebesi yer alır. Maliyet muhasebesi, işletme ya da şirketlerde üretilen ürün veya hizmetlerin maliyetlerine bağlı olarak fiyatlandırmasının yapılması, işletmenin sahip olduğu gider ve gelirlerin denetimi, fiyat ve satış alanlarında yapılacak olan değişikliklerin belirlenmesi gibi görevleri yerine getiren muhasebe çeşitlerindendir. Bu noktada sorulan sorulardan ilki ‘ maliyet muhasebesi nasıl yapılır?’ olur. Maliyet muhasebesinin yapılması için belirlenen bir amaç olmalıdır. Bu amaca uygun olarak da maliyet muhasebesi sistemleri uygulanır. Bu noktada en sık yapılan işlem maliyet muhasebesi kayıtları tutulmasıdır. Maliyet muhasebesinin amaçları üç ana grup içerisinde incelenebilir:

  • Üretimlerin maliyetlerini belirlemek.
  • Kontrol işlemleri için aracı olmak.
  • Süreç içinde planlamaya yardımcı olmak.

Yönetim Muhasebesi Nedir?

Yönetim muhasebesi, işletme ya da şirketin geçmişte elde edilen sonuçlarının gelecek dönemde ortaya çıkarabilceği öngörülen durumların verilerini sağlayan muhasebe çeşidi olarak bilinir. Yönetim muhasebesi özellikleri arasında en öne çıkan kısmı bu alanın işletme ya da şirketin diğer şirket ya da işletmelerin muhasebe verilerinin nasıl kullanılacağının yönetim açısından incelenmesini yapar. Yönetim muhasebesi ve uygulamaları en sık işletme ya da şirketin yöneticilerinin şirket ya da işletmenin yönetimi için verdikleri kararlarda ihtiyaç duyulan muhasebe verilerinin düzenlenmesi, sınıflanması, özetlenmesi ve raporlanması alanında çalışır. İş programını, aylık ve yıllık bütçe gibi uygulamaların denetimiyle de bu alan ilgilenir. Yönetim muhasebesi bütçeleme alanında da etkinlik sağlar. Yönetim muhasebesi amaçları ise şöyledir:

  • Faaliyetlerin planlanmasını destek olmak.
  • Faaliyetlerin denetiminin sağlanması.
  • Yöneticilerin karar almasına yardımcı olmak.
  • Kayıtlarda yer alan verilerin yorumlanmasını sağlamak.

Muhasebe Süreci Aşamaları

Muhasebe süreci nedir?’ sorusunun en kısa cevabı, işletme ya da şirketlerin muhasebe verilerine ilişkin bilgilerin belirlenmesi, sınıflandırılması ve raporlanmasıdır. Muhasebe işlemlerinin tüm fonksiyonlarını yerine getirmesi için belli bir süreç gerekir. Muhasebe süreci işlemleri başlaması ve bitişi arasında geçen zamana da muhasebe dönemi denir. Muhasebe dönemi bir yılda olabilir bir yıldan kısa da sürebilir. Muhasebe sürecinde yapılan işlemler muhasebe dönemi içerisinde gerçekleşir. Muhasebe sürecininin aşamaları işe başlama ve bilançonun düzenlenmesi ile başlar ve yeni döneme geçiş hesapların yeniden açılması ile biter. Arada belgelerin toplanması, defterlere kayıt tutulması gibi işlemler gerçekleşir.

Muhasebe Hizmeti Almak Neden Önemlidir?

Muhasebe hizmeti almak pek çok kişi gibi gereksiz görülsede oldukça önemli bir işlemdir. Özellikle işletmelerde muhasebenin önemi son derece hayati olur. İşletmenin geleceği için atılacak adımlarda muhasebe önemli bir noktadadır. İşletmenin sürekliliğinin sağlanması için önemli olurken aynı zamanda farklı muhasebe departmanlarının işletme içinde en uygun şekilde yer alması da önemlidir. Muhasebenin işletmeler için önemi dört farklı açıdan olabilir:

  • İşletmenin finansal durumu ile ilgili bilgi verir.
  • Yasal olarak yerine getirilmesi gereken işlemleri yapar.
  • Bütçe planlaması, gelecek planlaması gibi konularda yardımcı olur.
  • Raporlama işlevi için kayıt tutar.

Şirketlerde muhasebenin önemi işletmelerde olduğu gibi ilerler. Özellikle finansal anlamda sağladığı imkanlar büyük bir yükü ortadan kaldırırken işletme ya da şirketin önünü görmesini de kolaylaştırır. Ancak bu noktada sadece muhasebenin değil beraberinde muhasebe denetiminin önemi de unutulmamalıdır.

Kıbrıs’ta Muhasebe Danışmanlık Hizmetleri

Özellikle işletme ve şirket bakımından Kıbrıs oldukça zengindir. Bu nedenle en büyük ihtiyaçların başında muhasebe danışmanlık hizmetleri gelir. Muhasebe danışmanlık hizmetleri şirketlerin ya da işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik olabileceği gibi genel hatları ile muhasebe alanında büyük bir yardımcı koldur. Özellike şirket ya da işletmesinde muhasebe alanında bir zorluk yaşanmadan danışmanlık almak hem işlerin en başında rayında gitmesine yardımcı olurken hem de raporlamalar sayesinde şirket ya da işletmelerin daha hızlı büyüme sağlamasına yardımcı olur. Kıbrıs’ta muhasebe danışmanlık hizmeti için ise öne çıkan isimlerin başında Konde CPA gelir.

Yeminli Mali Müşavir mi arıyorsunuz?

Open chat
1
Nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabilirim?